Irak wil olieproductie en gasproductie verhogen in 2017

Het Irakese ministerie van Olie heeft aangegeven dat ze de productie van aardgas en aardolie wil gaan verhogen volgend jaar. Dit heeft het Irakese ministerie voor Olie zondag bekend gemaakt in een persbericht. Het bericht vsn het Irakese ministerie is bijzonder want kort geleden hadden de leden van het oliekartel OPEC juist aangegeven dat ze de olieprijs niet verder willen laten dalen en daarom de olieproductie willen verlagen. Door de olieproductie te verlagen of te bevriezen zal olie op de markt schaarser worden en zal de prijs van olie verhogen.

De Irakese minister van Olie, Jabar Ali al-Luaibi, heeft gewezen op de doelstellingen die zijn gemaakt over de olieproductie met buitenlandse bedrijven. Verschillende buitenlandse bedrijven hebben interesse in de olie in Irak. Ze willen graag in Irak investeren om mee te kunnen profiteren van haar oliebronnen. Daarom heeft Irak afspraken gemaakt met deze bedrijven en doelen vastgesteld.  Deze doelen moeten dit jaar en volgend jaar gehaald worden.

Per dag produceert Irak ongeveer 4,43 miljoen vaten olie. Deze informatie is afkomstig van persbureauReuters. De OPEC wil de olieproductie van alle landen in het kartel verlagen naar 32,5 miljoen tot 33 miljoen vaten per dag. In de maand september van 2016 werden er door alle OPEC landen gezamenlijk gemiddeld 33,6 miljoen vaten olie per dag geproduceerd. Deze hoge olieproductie zorgt er voor dat de olieprijs de komende tijd niet zal stijgen. Tenzij de vraag naar olie natuurlijk explosief gaat toenemen.