Irak is bereid om olieproductie te verlagen vanaf 2016

Iran en Irak hebben de afgelopen maanden weerstand geboden tegen de voorgenomen productieverlaging die de OPEC wil invoeren. De OPEC is een oliekartel waar ook Irak en Iran onderdeel van vormen. Veel landen van de OPEC willen de olieproductie beperken om er voor te zorgen dat het aanbod van olie afneemt en de prijs van olie gaat stijgen. Saudi-Arabië was eerst voorstander van een verhoging van de olieproductie om het marktaandeel van de OPEC landen op de oliemarkt te laten groeien.

Nu is Saudi-Arabië vooral bezig om andere leden te overtuigen om de olieproductie te verlagen. Saudi-Arabië heeft echter een ander uitgangspunt dan Iran en Irak omdat Saudi-Arabië niet rechtstreeks te maken heeft gehad met oorlogen en economische sancties. Irak en Iran klimmen na een periode van economische sancties en andere problemen weer uit een dal omhoog en hervatten nu juist hun olieproductie.

Deze landen willen hun aandeel op de oliemarkt juist weer gaan opeisen. Daarvoor willen Irak en Iran hun olieproductie juist verhogen maar als ze dat doen gaat ook de totale productie van de OPEC omhoog. Daardoor neemt het aanbod van olie toe op de markt en gaat de prijs van olie juist weer dalen. Dit is geheel tegen de wens van de OPEC. Daarom voert de OPEC onderhandelingen met Iran en Irak om deze landen te overtuigen om toch te stemmen met de voorgenomen productieverlaging van het oliekartel.

Inmiddels lijkt Irak van gedachten te veranderen, premier Haider al-Abadi gaf woensdag 23 november 2016 in een bericht aan dat ze wel bereid is om haar productie te verlagen. Hij zei: “Wat we verliezen door de lagere productie wordt gecompenseerd door de hogere olie-opbrengsten”. Iran is echter nog niet bereid om haar productie te verlagen. Dit bleek uit het overleg dat in Wenen tussen de leden van de OPEC werd gehouden.