Wanneer is het bouwvak in 2016?

Er is officieel geen bouwvakvakantie of bouwvakperiode meer in Nederland. Dat houdt in dat bedrijven officieel geen periode in de zomer hebben dat het bedrijf dicht gaat en de bouwwerkzaamheden onderbroken worden. Hoewel de er geen officiële bouwvak is zijn er nog wel bedrijven die de bouwvak willen aanhouden. In dat geval kan de werkgever in overleg met de personeelsvertegenwoordiging of een ondernemersraad afspraken maken over een sluitingsperiode in de bouwvak.

Er kan echter een verschil van inzicht ontstaan tussen het personeel en de bouwbedrijven. De bond FNV Bouw maakt op haar website bekend dat ze geen voorstander is van een verplichte bouwvak waarin werknemers in de bouw gedwongen worden om vakantie te houden. Volgens de bond moeten werknemers zelf kunnen bepalen wanneer ze vakantiedagen opnemen.

Er zijn echter wel adviesdatums voor de bouwvak in Nederland. Voor 2016 zijn de volgende adviesdata bekend gemaakt.

  • Regio Noord heeft bouwvak van 1 augustus t/m 19 augustus
  • Regio Midden heeft bouwvak van 25 juli t/m 12 augustus
  • Regio Zuid heeft bouwvak 8 augustus t/m 26 augustus

Reactie van Technisch Werken
In 2015 hielden al weinig bedrijven meer de bouwvak in ere. Veel timmerlieden, metselaars, elektromonteurs en installatiemonteurs hebben in 2015 tijden de bouwvakperiode gewoon doorgewerkt. De bouwprojecten kwamen niet stil te liggen en de bouwproductie ging door. Dit zorgde er voor dat veel bouwprojecten sneller werden afgerond. In 2015 trok de bouwsector aanzienlijk aan. Er werden vooral meer woningen gebouwd. Deze herleving van de bouwsector zet door in 2016. Het zal daarom weinig mensen verbazen dat de bouwsector ook in 2016 geen of nauwelijks de bouwvak zal gaan houden. Veel vaker zal men doorwerken om bouwprojecten sneller af te ronden.