Olieprijs maandag 16 mei 2016 op hoogste niveau in 6 maanden

De olieprijs is in 2015 en het eerste kwartaal van 2016 aanzienlijk gedaald.  De wereldwijde olieproductie ging omhoog maar de vraag naar olie bleef achter ten opzichte van het aanbod.  Er ontstond een overschot aan olie op de markt waardoor de olieprijs aanzienlijk daalde en verschillende spelers op de oliemarkt in financiële moeilijkheden kwamen.

Op maandagochtend 16 mei stond de olieprijs echter op het hoogste niveau in zes maanden. De prijsstijging is het gevolg van verschillende factoren.  De vraag naar olie neemt bijvoorbeeld wereldwijd iets toe. Daarnaast zijn er verschillende instanties die positieve berichten geven over de oliemarkt. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld een rapport uitgebracht. Daarin heeft de bank geschreven dat er een einde zou zijn gekomen aan het langdurige overaanbod van olie. Dit bericht had een gunstige invloed op de markt.

Analisten van Goldman Sachs geven aan dat het overschot aan olie op de markt inmiddels is omgeslagen door een tekort aan in mei. Wereldwijd is er sprake van  verschillende verstoringen in de olieproductie- en opslagketen. Daarnaast neemt ook de vraag uit onder meer China toe. Door de toename in de vraag naar olie worden de hoger uitgevallen productieniveaus van Iran en Irak opgevangen.

Reactie van Technisch Werken

De oliemarkt is een markt van emoties. Deze emoties kunnen veranderen door berichten op de markt en in de media. Als toonaangevende bedrijven positieve berichten verspreiden heeft dat bijna direct een effect op de prijs. Toch kan de prijs ook weer gaan dalen door bijvoorbeeld een mislukte OPEC top. Oorlogen en politieke conflicten hebben ook een enorme invloed op de prijsstelling van olie. Na dit recordniveau kan de olieprijs dus zo maar weer onderuit gaan op de markt.