Olieprijs omhoog op maandag 12 december 2016

De olieprijs ging maandag 12 december 2016 behoorlijk omhoog. De prijsstijging werd veroorzaakt doordat het land Saudi-Arabië aan heeft gegeven dat ze de olieproductie verder zal gaan verlagen dan eerder is afgesproken met de overige leden van de OPEC. Door dit bericht kwam de olieprijs op het hoogste niveau in de afgelopen zeventien maanden.

Ook andere olieproducerende landen buiten de OPEC hebben aangegeven dat ze de olieproductie willen gaan verlagen. Landen zoals Rusland, Mexico en Azerbeidzjan hebben afgelopen weekend afgesproken dat ze hun olieproductie na de jaarwisseling gaan verlagen met totaal 558.000 vaten per dag. Deze afspraken zijn het gevolg van de overeenkomst die onlangs is gesloten binnen het kartel van olie-exporteurs. Hierin is vastgelegd dat de productie van olie met 1,2 miljoen vaten per dag zal worden beperkt. Door de productieverlaging in de oliesector hoopt men dat de vraag en het aanbod van olie op de markt meer in balans komt. Men hoopt dat de olieprijs weer zal stijgen.

Op maandag 12 december 2016 omstreeks 7.00 uur stond de prijs van een vat Brentolie 4,3 procent hoger op 56,67 dollar per vat. De prijs van Brentolie is maatgevend voor olie uit het Midden-Oosten en Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie werd 4,9 procent duurder, en kwam daardoor uit op een prijs van 54,02 dollar per vat.