Nieuwe bouwregels 2017 ongunstig voor mensen met beperking

Minister Blok is van plan om de bouwregels in Nederland soepeler te maken. Dit lijkt natuurlijk heel mooi maar er zijn ook mensen die minder gebaat zijn bij het versoepelen van de bouwregels. Een aantal belangenorganisaties voor mensen met een beperking vreest dat het versoepelen van de bouwregels er voor zorgt dat er straks minder huizen in Nederland worden gebouwd die ook toegankelijk zijn voor ouderen of mensen met een beperking. Onder andere de Patiëntenfederatie heeft hierover haar bezorgdheid geuit.

De reden van deze bezorgdheid ligt in het voornemen van minister Blok om minder strenge eisen te stellen aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid van woningen. Door deze eisen te versoepelen wil de minister organisaties en particulieren meer vrijheden geven in het ontwerpen en bouwen van woningen. De minimale afmetingen van deuren en gangen zal bijvoorbeeld als het aan de minister ligt worden geschrapt. Mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel vrezen dat er in Nederland gebouwen zoals woningen worden gemaakt die minder toegankelijk zijn met een rolstoel. Deze groep mensen is bang dat ze in de toekomst in minder gebouwen kunnen komen.

Daarnaast wil de minister ook de verplichte berging schrappenwaardoor mensen met een scootmobiel of een elektrische fiets hun voertuig niet langer veilig zouden kunnen opbergen op de begane grond. De aanpassingen van de bouwregels zijn opmerkelijk omdat het aantal ouderen in de samenleving toeneemt. Veel ouderen kunnen nu al met moeite een geschikte woonruimte vinden. Omdat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen zijn woningaanpassingen juist meer nodig in plaats van minder. Ondanks dat komen er maar weinig aangepaste woningen bij in Nederland.

De minister versoepelt de bouwregels in de veronderstelling dat de bouwwereld rekening gaat houden met mensen met een beperking en ouderen. Een aantal van hen zal namelijk de toekomstige koper of huurder zijn van de woning. De belangenorganisaties gaan er echter niet van uit dat de bouwwereld uit zichzelf veel rekening zal houden met mensen die fysieke beperkingen hebben. Daarom pleiten deze belangenorganisaties er voor dat alle gebouwen toegankelijk blijven voor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel. Daarbij halen de organisaties aan dat in het verleden toen bergingen ook niet verplicht waren er ook veel minder bergingen werden gebouwd.