Minister wil appen op fiets verbieden vanaf 2016

Technologische vooruitgang en veiligheid gaan niet altijd effectief met elkaar samen. In de wereld van de telecommunicatie volgen de veranderingen elkaar zo snel op dat de overheid moeite heeft om met de wetgeving tijdig de veiligheid te waarborgen. Nu is het verzenden van berichten via de mobiele telefoon niet iets nieuws. Het appen vervangt voor een groot deel het verzenden van een sms dat in het verleden veel werd gedaan.

Het wordt echter wel duidelijk dat het appen in het verkeer voor veiligheidsproblemen zorgt. Automobilisten mogen tijdens het rijden hun mobiele telefoon niet hanteren. Automobilisten zijn echter niet de enige verkeersdeelnemers. Daarom heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu ook plannen om het appen op de fiets te verbieden. Op maandag 12 december 2016 gaat ze hiervoor een brief naar de Tweede Kamer sturen. In deze brief geeft ze aan dat ze een wet gaat ontwikkelen waarin appen op de fiets verboden wordt. Het bellen op de fiets mag nog wel maar dan alleen handsfree met zogenaamde ‘oortjes’ in.

Het plan voor de wet is niet nieuw. Minister Schultz zei in mei al dat ze wilde onderzoeken of het mogelijk is om mobiel bellen en appen op de fiets te verbieden. Uit onderzoek komt naar voren dat in ongeveer twintig procent van de ongevallen onder jongeren het gebruik van een mobiele telefoon een rol heeft gespeeld in het ontstaan van het ongeval. Schultz gaf aan dat andere oplossingen onvoldoende effect hebben gehad daarom is de wet nu een noodzakelijk middle op dit probleem aan te pakken.