Iran staat open voor beperking olieproductie in 2016

De olieprijs is in 2015 aanzienlijk gedaald en deze daling kwam tot een record in januari 2016. Sinds die maand schommelt de olieprijs wereldwijd op de berichtgeving van verschillende informatiebronnen. Als belangrijke olieproducerende landen besluiten minder olie te gaan produceren dan heeft dat een effect op de olieprijs. De olieprijs is ondanks dat nog steeds laag als men kijkt naar de prijsontwikkeling van olie in de geschiedenis.

Sancties tegen Iran opgeheven

Doordat de sancties tegen Iran zijn opgeheven heeft het land een vrijbrief om meer olie te produceren. Dat heeft een gevolg gehad voor de olieprijs.  De productie van olie in Iran loopt echter niet zo snel omhoog als men eerder had verwacht. Het land kan niet snel omschakelen van een relatief lage olieproductie naar een hele hoge olieproductie.

Olieproductie beperken

Rusland doorbrak in januari en februari 2016 het taboe van een productieplafond. Samen met OPEC lid Saoedi Arabië probeerde Rusland tot overeenstemming te komen over het beperken van de olieproductie zodat de olieprijs niet verder omlaag zakt. Iran, een land dat ook behoort tot de OPEC, was eerst tegen het beperken van de olieproductie maar dat lijkt nu te veranderen.

Iran wil praten over beperken olieproductie

Bijan Zanganeh, de Iraanse olieminister heeft zich volgens het persbureau Reuters aangesloten bij gesprekken om de productie van olie te beperken. Iran wil hierover afspraken maken als de productie van olie in Iran tenminste boven de vier miljoen vaten olie per dag stijgt. Het Iraanse nieuwsagentschap ISNA heeft het bericht bekend gemaakt alvorens persbureau Reuters het aan het grote publiek bekend maakte. Minister Zanganeh had verklaart dat Iran 70 dollar een geschikte prijs vindt voor een vat ruwe olie. Het land zal echter ook tevreden zijn met een lagere olieprijs. In januari produceerde Iran ongeveer 2,93 miljoen vaten olie per dag.  De olieprijs staat in de maand maart van 2016 op ongeveer 40 dollar per vat.

Reactie van Technisch Werken

De olieprijs zou in 2016 op een historisch dieptepunt komen en dat is ook gebeurd.  Nu heeft Rusland een enorm probleem de waarde van haar belangrijkste exportproduct is drastisch verlaagd. Daardoor krijgt het land minder inkomsten binnen ook Saoedi Arabië en andere OPEC landen dreigen in de financiële problemen te komen en maken in ieder geval minder winst. Iran en Irak hopen juist hun marktaandeel te vergroten.  Dit staat haaks op de instelling van Rusland en Saoedi Arabië om de productie te verlagen om de prijsdaling van olie tot stilstand te brengen. De landen gaan nu in ieder geval met elkaar in overleg. De vraag naar olie neemt iets toe in de wereld maar is nog lang niet op het gewenste niveau.