Olieprijs omlaag op woensdag 30 december 2015

In 2015 is de olieprijs een aantal keren omlaag geschoten. Hierdoor is de olieprijs historisch laag geworden. Aan het einde van 2015 is de olieprijs opnieuw onderuit gegaan. Dit gebeurde op woensdag 30 december 2015. Als reden voor de daling van de olieprijs wordt de plotselinge stijging van de Amerikaanse olievoorraden genoemd.

Overheidsinstantie Energy Information Administration (EIA) heeft dit bericht woensdagmiddag 30 december 2015 bekend gemaakt. Het bericht zorgde er voor dat de toch al lage olieprijs nog verder omlaag is geschoten. Een vat Amerikaanse olie van 159 liter had op woensdag 30 december omstreeks 16.45 uur een waarde van 36,64 dollar. Dit komt neer op een prijsdaling van 3,1 procent. Niet alleen de prijs van Amerikaanse olie daalde. Ook de prijs van Brentolie daalde. Deze daling kwam uit op 3 procent. Hierdoor kwam de prijs voor Brentolie op 36,65 dollar per vat.

Reactie van Technisch Werken

Het wordt nu zo langzamerhand tijd dat men wereldwijd de olieproductie omlaag gaat brengen. De vraag naar olie is zeer laag. Dit zal vermoedelijk leiden tot lagere prijzen bij de pomp maar verder zijn er nauwelijks voordelen. Als olie niets kost bestaat een kans dat men onnodig olie gaat verbruiken en dat terwijl we juist minder fossiele brandstoffen moeten gaan verstoken. Laat de olie gewoon in de aardkorst zitten. Uiteindelijk raken de fossiele brandstoffen op daarom kan men nu beter zuiniger aan doen met het winnen van olie en gas. Men kan beter de aandacht vestigen op de ontwikkeling van technische oplossingen waarmee meer duurzame energie kan worden gewonnen.