Wat is een burijn of graveersteker?

Een burijn is een stuk handgereedschap waarmee men doormiddel van een stekende beweging kan graveren. Om die reden wordt een burijn ook wel een graveersteker genoemd. Een burijn wordt zowel in de metaaltechniek gebruikt als in de houtbewerking.

Burijn in de metaaltechniek
Een burijn wordt in de metaaltechniek gebruikt voor het aanbrengen van graveringen. Een burijn die voor graveringen wordt gebruikt lijkt op een naald. Een graveur is iemand die een gravering aanbrengt in bijvoorbeeld koper. Hij of zij duwt de burijn voorzichtig in het metaal en steekt vervolgens kleine spaantjes van het materiaal weg. Zo kunnen dunne ondiepe gleuven worden gemaakt. De producten die een graveur met een burijn maakt zijn bijvoorbeeld kopergravures en droge naald-etsen. Dit zijn sierobjecten. Tegenwoordig wordt er vooral veel machinaal gegraveerd,

Burijn in de houtbewerking
Als men het heeft over een Burijn in de houtbewerking dan bedoelt men een beitel met een V-vormige punt. Bij een burijn zit aan het uiteinde een V-vormige punt, de hoek van de punt lijkt op een vouw. Dit is het geslepen deel van het snijvlak en bevindt zich aan de buitenkant. Een burijn met een V-vorm wordt ook wel een guts genoemd. deze wordt door een houtsnijder gebruikt voor het snijden van houtsnedes en houtgravures . Er zijn verschillende soorten burijnen. Het verschil zit in het formaat en de snijhoek er zijn bijvoorbeeld snijhoeken van 45°, 60° en 90°. Ook het lemmet (metalen deel met snijkant) kan een gebogen of rechte vorm hebben.