Philips Lighting op 27 mei 2016 naar de beurs

Een aantal weken geleden werd al bekend gemaakt dat Philips Lighting zou worden afgesplitst van het moederbedrijf Philips. De verzelfstandigde lichtdivisie van Philips zou langzamerhand worden afgestoten. Op Pinkstermaandag werd bekend gemaakt dat de lichtdivisie op vrijdag 27 mei naar de Amsterdamse beurs wordt gebracht.

Wat een aaandeel Philips Lighting precies gaat kosten is nog niet bekend. Er is een bandbreedte voor de prijs. Op de Damrak is de verwachte bandbreedte tussen de 18,50 en 22,50 euro per aandeel. Als deze bandbreedte daadwerkelijk wordt betaald op de beurs dan heeft Philips Lighting een marktwaarde van ongeveer 2,8 miljard tot 3,4 miljard euro. Als men daar de schulden bij optelt komt men op 4,3 miljard tot 4,9 miljard euro.

Philips Lighting heeft in totaal 37,5 miljoen aandelen op het Damrak geplaatst. Dit aantal is slechts een kwart van het totale aantal aandelen dat het bedrijf heeft. Philips is bereid om het aantal aandelen op de beurs op te laten lopen tot 28,75 procent van het totaal. Dit gebeurd wanneer de zogenoemde overtoewijzingsoptie volledig is uitgeoefend.

Philips houdt in eerste instantie het meerderheidsbelang in Philips Lighting maar dat belang wordt de komende jaren volledig afgebouwd. Dit werd eerder al bekend gemaakt.

Reactie van Technisch Werken

Het is voor Philips een historisch moment dat ze haar verlichtingsdivisie naar de Amsterdamse beurs brengt. Het bedrijf maakt keuzes en wil zich in de toekomst meer gaan richten op andere technologie.  Met name de technologie in de medische sector wordt door het bedrijf uitgebreid.  Deze zogenaamde gezondheidstechnologie wordt voor het bedrijf als rendabeler beschouwd als de verlichtingstechnologie. Nu maar hopen dat de verlichtingstechnologie ook in Nederland blijft en niet geëxporteerd wordt naar het buitenland door een buitenlandse overname op termijn.  Nederland moet haar technologie beter beschermen anders is haar rol op de kennismarkt en in de kenniseconomie binnenkort uitgespeeld.