Amerikaanse olievoorraden in 2016 op hoogste niveau in 86 jaar

In Amerika zijn de olievoorraden aanzienlijk gegroeid door de enorme olieproductie de afgelopen maanden. Een groot deel van de olie die Amerika produceert kan niet meteen worden verwerkt. Daarom nemen de olievoorraden alleen maar toe. De toename is de afgelopen maanden zo enorm geweest dat de Amerikaanse olievoorraden begin februari op het hoogste peil zijn geraakt in86 jaar.

Energy Information Administration (EIA)
Donderdag 19 februari 2016 maakte de overheidsinstantie Energy Information Administration (EIA) bekend dat er 504 miljoen olievaten in de opslagdepots van Amerika liggen. Nadat dit bekend werd gemaakt leverden de olieprijzen een groot deel van hun eerder behaalde winsten in. Donderdag stond de prijs van een vat Amerikaanse olie in eerste instantie op 31,98 dollar nadat het nieuws over de enorme olieopslag bekend werd zakte de prijs naar 30,95 dollar. Brentolie had de hoogste dagkoers van 35,73 dollar voordat het nieuws bekend werd. Daarna zakte de prijs naar 34,55 dollar.

Ontwikkelingen in de olieprijzen
Op woensdag 17 februari werd bekend gemaakt dat er onderhandelingen zijn tussen de OPEC en grote olieproducerende landen buiten het oliekartel zoals Rusland. Deze onderhandelingen zouden moeten leiden tot een productieplafond zodat de olieprijzen niet verder oplopen. Dit had woensdag tot gevolg dat de olieprijzen gingen stijgen. De berichtgeving op donderdag zorgde echter weer voor een daling van de prijzen. Zo blijft de olieprijs voortdurend een speelbal voor de media en politiek.

Reactie van Technisch Werken
De olieprijzen zijn aan het begin van 2016 voortdurend omlaag gegaan. Verschillende landen zoals Rusland en Saoedi-Arabië merken de gevolgen van de daling in de olieprijzen aanzienlijk. Nu ook Iran en Irak meer olie willen gaan produceren voelen Rusland en een aantal landen van de OPEC zich genoodzaakt om afspraken te maken. Alleen het idee dat er afspraken zullen worden gemaakt heeft al een effect op de oliemarkt. Dit effect is echter van korte duur als er weer een negatief bericht wordt gegeven. De handelaren op de oliemarkt moeten wel zeer stressbestendig zijn in 2016.