NVM Kwartaalcijfers derde kwartaal 2019: huizenprijzen liggen hoog en keuze is beperkt

De Nederlandse woningmarkt is nog lang niet gezond. Dat blijkt onder andere uit de hoge woningprijzen. Voor mensen met een gemiddeld inkomen is een koopwoning in veel gebieden in Nederland niet of nauwelijks te betalen. Uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars komt naar voren dat een gemiddelde woning alleen kan worden gefinancierd door mensen die een bovengemiddeld inkomen hebben.

Het gevolg is dat woningen langer te koop staan of alleen worden gekocht door mensen die echt veel geld verdienen. Er is sprake van verdringing op de woningmarkt. Mensen met een hoger inkomen hebben meer keuze dan mensen met een lager inkomen. De woningen die normaal gesproken door Jan modaal konden worden gekocht zijn nu niet meer betaalbaar voor de middeninkomens. De hogere inkomens kunnen de woningzoekers met een lager inkomen overbieden. Het overbieden gebeurd met name in de grote steden in het Westen van Nederland regelmatig. In de kwartaalcijfers staat dat huizen soms met 40 procent boven de vraagprijs worden verkocht.

Gemiddeld zou iemand die een woning zoekt de keuze hebben uit 3,1 woningen. Dat is een heel beperkt keuzeaanbod. Dat zorgt er voor dat veel mensen ook concessies moeten doen op hun woonwensen. Dat is natuurlijk een hele bijzondere gang van zaken. Men koopt namelijk een woning voor de hoofdprijs en doet desondanks concessies met betrekking tot de woonwensen. Daar komt nog eens bij dat het verbouwen van woningen in 2019 niet goedkoop is. De bouwsector staat namelijk onder druk. Er is volop werk te doen ondanks de stikstofcrisis. Bouwpersoneel is schaars en bouwmaterialen zijn duur. Dat zorgt er voor dat het bouwen en verbouwen van woningen een kostbare zaak is. Nieuwbouwwoningen maken enorme prijsstijgingen door van wel 17 procent ten opzichte van 2018. Zo wordt het kopen van een woning voor veel mensen onbetaalbaar.