Huishoudens hadden 1,7 procent meer te besteden in derde kwartaal 2019

In het derde kwartaal van 2019 hadden huishoudens meer geld te besteden. In totaal hadden huishoudens in die periode 1,7 procent meer geld te besteden ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dit bericht werd dinsdag 24 december 2019 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS hadden zowel werknemers als zelfstandigen te maken met een inkomensstijging. In totaal steeg de beloning voor werknemers met vier procent aldus de statistiekorganisatie. Volgens het CBS had de toename in loon vooral te maken met het feit dat werknemers meer uren hadden gewerkt. Toch is een inkomenstoename van vier procent niet meteen ook dezelfde toename in de bestedingsruimte. Er zijn meer factoren die daarbij aan de orde komen. Zo moeten de cijfers worden gecorrigeerd voor de prijsstijgingen van producten. Als het inkomen toeneemt maar de prijzen van voedsel en andere producten ook stijgen dan kan daardoor de toename in koopkracht gedeeltelijk teniet worden gedaan. Dat is ook het geval geweest in het derde kwartaal van 2019.

De toename in de bestedingsruimte is in het derde kwartaal lager uitgevallen dan de toename in de bestedingsruimte die in de eerste twee kwartalen van 2019 ten opzichte van de dezelfde periode in 2018 werd gemeten. In het eerste kwartaal van 2019 steeg het reële beschikbaar inkomen met 2,3 procent en in het tweede kwartaal 2,2 procent.