Groothandels haalden meer omzet in derde kwartaal 2017

Verschillende bedrijven hebben in Nederland een goed derde kwartaal behaald. De afgelopen weken zijn er op technisch werken verschillende berichten gepubliceerd over sectoren die een behoorlijke groei hebben doorgemaakt in het derde kwartaal en ook de periode daarvoor. Bedrijven in de techniek en bouw hebben bijvoorbeeld een goede periode gehad. Uiteraard is dit slechts een voorbeeld. Er zijn nog verschillende andere sectoren waar het heel goed gaat. Dat betekent over het algemeen dat er meer gekocht en verkocht wordt in Nederland en ook daar buiten. Bedrijven die hiervan weten te profiteren zijn actief in diverse sectoren.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte bekend dat ook de groothandelsbedrijven in Nederland kunnen terugkijken op een goed derde kwartaal. In die periode steeg de omzet van groothandels met gemiddeld met 3,5 procent. Volgens het CBS werd in vrijwel alle sectoren meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. De enige uitzondering hierop zouden de ondernemingen in landbouwproducten zijn. Bedrijven in die sector hadden te maken met een omzetdaling van 5 procent. De sterkste toename in omzet was merkbaar bij groothandelsbedrijven die actief zijn als toeleveranciers voor de industrie. Groothandelsbedrijven in deze branche hadden te maken met een omzetstijging van 7,9 procent. Dit percentage is het sterkste groeicijfer van de afgelopen vijf jaar.

Verder hadden ook groothandelsbedrijven die handelen in grondstoffen en in consumentenartikelen een goed derde kwartaal. Het derde kwartaal werd het negende kwartaal op rij met omzetstijging voor de gehele groothandelssector. De meeste groothandelsbedrijven zien de toekomst positief tegemoet. In de periode 2018 verwachten veel bedrijven in deze sector extra personeel nodig te hebben. Dit zou kunnen betekenen dat er meer vacatures komen voor magazijnpersoneel en heftruckchauffeurs.