Krappe woningmarkt zorgt voor nieuwe prijsstijging derde kwartaal 2019

Het aanbod op de woningmarkt neemt nauwelijks toe aan het einde van 2019. In het derde kwartaal van dit jaar is de woningmarkt zelfs nog krapper geworden. Ten opzichte van het zelfde kwartaal in 2018 zijn er in Nederland minder woningen te koop gezet. Er is sprake van een daling van vijf procent. De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) heeft daarom een waarschuwing gegeven voor sterkere prijsstijgingen.

Gemiddeld is de transactieprijs ten opzichte van vorig jaar met 7,2 procent gestegen. Daardoor komt de gemiddelde transactieprijs uit op 313.000 euro voor een koopwoning. In het derde kwartaal stonden woningen gemiddeld 38 dagen in de verkoop. In duur is dit vergelijkbaar met afgelopen jaar. De verwachting is dat er op jaarbasis in Nederland 200.000 woningen verkocht zullen worden. Gaby Balkema de voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen geeft aan dat er sprake is van een lage rentestand. Daardoor is het aantal verkochte woningen nog niet zo goed als het had kunnen zijn. Het aanbod aan woningen is te beperkt waardoor het aantal verkochte woningen ook beperkt is.

De lage hypotheekrente zorgt er voor dat de maandelijkse lasten voor een hypotheek lager worden. Het probleem is echter dat de hoge woningprijzen er alsnog voor zorgen dat veel woningen niet betaalbaar zijn voor starters en andere groepen op de woningmarkt. “Voor een gemiddelde woning heb je tegenwoordig een bovengemiddeld salaris nodig” aldus Balkema. Er kunnen minder mensen instappen in de woningmarkt. In een jaar tijd is de gemiddelde prijs van nieuwbouwwoningen toegenomen met 14 procent. Daardoor is de gemiddelde prijs van nieuwe woningen uitgekomen op 391.000 euro. Door deze hoge prijzen worden er ook minder nieuwbouwwoningen verkocht in Nederland volgens de NVM. In het derde kwartaal van dit jaar werden er 8,4 procent minder nieuwe huizen verkocht door NVM-makelaars.