Huizenprijzen liggen te hoog voor veel huurders in 2019

In Nederland zijn veel huurders die graag een koopwoning willen kopen. Uit cijfers van het CBS kwam naar voren dat ruim de helft van de huurders jonger dan 45 jaar in de vrije sector binnen twee jaar een huis wil kopen. Daarvoor heeft men echter wel spaargeld nodig. De aangescherpte hypotheeknormen vereisen dat er meer spaargeld voor de aanschaf van een woning nodig is dan het verleden.

De huizenprijzen zijn ook in 2019 hard gestegen. Er zijn echter verschillende instanties die waarschuwen dat aan de voortdurende prijsstijging van woningen een einde zal komen. Zo heeft De Nederlandse Bank al aangegeven dat banken en andere hypotheekverstrekkers rekening moeten houden met een daling van de huizenprijzen. Net als voor de economische crisis staan de huizenprijzen ook in 2019 veel te hoog.

Er zijn al tekenen van een nieuwe economische crisis. De economische groei in veel landen, waaronder Nederland, neemt nauwelijks toe. De afgelopen tijd is bovendien de koopkracht nauwelijks toegenomen. Het enige pluspuntje op de woningmarkt is eigenlijk de hypotheekrente die kunstmatig laag wordt gehouden. De vraag is even of dat een gezonde situatie is. Ook een kunstmatig lage rente heeft een houdbaarheidsdatum.