NS investeert in startup voor Hyperloop in 2017

Het innovatiefonds van de NS heeft besloten om te investeren in de ontwikkeling van een zogenaamde Hyperloop. Samen met een Zuid-Hollands investeringsfonds wordt in totaal 600.000 euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van een ‘Hyperloop’. De Hyperloop is een nieuw en futuristisch vervoersmiddel. Hierbij worden goederen en in de toekomst waarschijnlijk ook mensen met capsules in een vacuümbuis getransporteerd.

Een studententeam van de TU Delft heeft kort geleden nog het wereldnieuws gehaald toe ze deelnamen met een Hyperloop-prototype aan een prestigieuze wedstrijd van ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk (bekend van Tesla). De studenten wisten met hun prototype de wedstrijd te winnen. De capsule van het team ging met meer dan 90 kilometer per uur door een testbuis van 1,2 kilometer lang.

Elon Musk verwacht dat met een hyperloop in de toekomst mensen met ruim duizend kilometer per uur vervoerd kunnen worden. Zo snel ginnen de prototypes nog lang niet. Daarom moet er nog veel ontwikkeld worden in deze technologie. Na het winnen van de wedstrijd heeft een deel van het team besloten om verder te gaan met de ontwikkeling van de hyperloop. Daarvoor hebben ze een statup opgericht.

Startup HARDT

De startup waar en deel van het studententeam gaat verder met de ontwikkeling van de hyperloop heeft de naam HARDT. Dit is de startuo waar NS in investeert. Als startup in een iinnovatieve wereld kun je meestal niet zonder investeringen en steun van kennisspelers in de markt. De startup HARDT wordt ook gesteund door investeringsfonds UNIIQ. Dit fonds is onder meer opgericht door de TU Delft en Unversiteit Leiden. Het fonds investeert voornamelijk in Zuid-Hollandse startups. De NS en UNIIQ gaan elk 300.000 euro aan startkapitaal investeren in HARDT.

De startup zal de komende jaar het concept doorontwikkelen. Het is de bedoeling dat na ongeveer vier jaar het concept klaar is voor de praktijk.  De ontwikkeling kan technologisch snel gaan aldus de kersverse CEO Tim Houter in een interview met nieuwswebsite nu.nl.