TU Delft wint Hyperloop-wedstrijd maandag 30 januari 2017 in VS

Een team van studenten van de Technische Universiteit Delft heeft op maandag 30 januari 2017 een  prestigieuze prijs gewonnen voor het beste ontwerp van een ‘Hyperloop’. Deze hyperloop is een vervoermiddel dat werd bedacht door Elon Musk die bekend is van de Tesla auto’s. Op dit moment is de hyperloop nog een theoretisch concept maar het zou een razendsnel futuristisch voertuig kunnen worden. Daarom zijn er wereldwijd mensen mee bezig om de hyperloop praktisch uitvoerbaar te maken. Er werd zelfs een wedstrijd voor uitgeschreven. Deze wedstrijd is nu gewonnen door een team van de TU Delft.

Marleen van de Kerkhof de woordvoerder van het team van de TU heeft maandag 30 januari 2017 bekend gemaakt dat de prijs is gewonnen door haar team. Dit werd bekend gemaakt vanuit Hawthorne in Californië. Op die locatie heeft SpaceX de wedstrijd georganiseerd. SpaceX is het bedrijf van Elon Musk dat gespecialiseerd is in ruimtetechnologie. De wedstrijd is de eerste wedstrijd die is gehouden voor ontwikkelaars van Hyperloop-capsules. Het team van de TU Delft was 1 van de 29 teams die aan de wedstrijd deelnamen.

Wat is een Hyperloop?
Een Hyperloop is momenteel nog een concept maar zou in de toekomst een transportsysteem kunnen worden. Het concept is afkomstig van ondernemer Elon Musk. Men gebruikt hiervoor een luchtdrukbuis. Daarin worden goederen doormiddel van kokers vervoerd. Deze manier van transporteren wordt nu al toegepast voor buizenpost. Hiervoor worden echter veel kleinere kokers gebruikt. De hyperloop bevat een veel bredere buis. Daarnaast maakt de hyperloopbuis gebruik van een middenvacuüm en wordt bij buizenpost met overdruk gewerkt. Het middenvacuüm moet veel weerstand wegnemen zodat de kokers met een grote snelheid kunnen worden getransporteerd.