Vertrouwen in Nederlandse huizenmarkt gedaald in januari 2017

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft zondag 29 januari 2017 bekend gemaakt dat het vertrouwen in de Nederlandse huizenmarkt in de maand januari is gedaald. De VEH baseert zich met deze uitspraak op gegevens van haar eigen marktindicator. De vereniging geeft aan dat januari de tweede achtereenvolgende maand is waarin het vertrouwen van consumenten in de huizenmarkt van Nederland is gedaald. Ondanks de daling staat de graadmeter van het vertrouwen nog altijd heel hoog. Vorig jaar werd echter een record aan vertrouwen genoteerd door de VEH. Ten opzichte van dit record is het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt wel wat gedaald.

Ontwikkelingen op de woningmarkt
Het aantal woningverkopen zal daarom de komende maanden wel wat dalen ten opzichte van vorig jaar volgens de VEH. Er kan sprake zijn van een afgevlakte groei van het aantal woningverkopen maar een lichte daling is ook goed mogelijk. Het afnemende vertrouwen in de woningmarkt heeft volgens de VEH te maken met de hypotheekrente. Deze is weer ligt gestegen ten opzichte van 2016. Toen stond de hypotheekrente nog behoorlijk laag. Verder daalt het woningaanbod in veel plaatsen. De vraag blijkt echter nog steeds flink aanwezig in veel gebieden. Maar als er weinig woningen te koop staan kunnen er ook niet veel woningen verkocht worden. De prijzen van de bestaande woningen gaan dan echter omhoog vanwege de marktwerking. Daardoor worden woningen weer minder betaalbaar voor het brede publiek. Ondanks deze ontwikkelingen vindt ongeveer 50 % van de Nederlandse bevolking het nog steeds een goede tijd om een huis te kopen, aldus de VEH.

Nieuwbouw van woningen
Bouwbedrijven zitten echter niet stil aan het begin van 2017. Er worden steeds meer nieuwbouwwoningen geplaatst in Nederland. Dit zorgt er voor dat het aanbod van woningen op de woningmarkt gaat toenemen. De toename is echter nog niet fors omdat het aantal bouwvergunningen of omgevingsvergunningen in 2016 is gedaald ten opzichte van 2015. Daarom zullen in 2017 waarschijnlijk minder nieuwe woningen worden gebouwd dan in 2016. Gemiddeld duurt het namelijk ongeveer een half jaar voordat een bouwbedrijf start met de bouw van een woning nadat de bouwvergunning is verstrekt.

Vacatures in de bouwsector
Het aantal vacatures in de bouw blijft echter hoog. Nog steeds worden veel timmerlieden gevraagd. Ook de vraag naar elektromonteurs en installatiemonteurs is fors. Dit zorgt er voor dat er een krapte ontstaat op de arbeidsmarkt op het gebied van ervaren technisch bouwpersoneel in Nederland. Technische uitzendbureaus proberen bouwbedrijven en installateurs te helpen met het invullen van hun vacatures met tijdelijk uitzendpersoneel. Het aantal uitzenduren neemt toe en de loonlijsten van uitzendbureaus worden langer.

De flexibele schil van veel bedrijven in de bouw neemt toe en uiteindelijk leidt dit weer tot meer personeel dat wordt overgenomen door bouwbedrijven van uitzendondernemingen. De bouwsector wordt weer gezonder. Maar er komen verkiezingen aan in maart 2017. De vraag is hoe het dan gaat met Nederland en de nieuwe regering. Wordt de disfunctionerende Wet werk en zekerheid eindelijk afgeschaft? Dat zou betekenen dat er eindelijk verbetering kan optreden in de gehele flexibele arbeidsmarkt.