Afzetprijzen Nederlandse industrie enorm gestegen in december 2016

Het gaat goed met de Nederlandse industrie. De afzetprijzen in de industrie zijn in de maand december van 2016 behoorlijk gestegen. Het gaat hierbij om het sterkste groeitempo in de afgelopen vijf jaar. Met name de oliesector leverde een bijdrage aan de verhoging van de afzetprijzen. Doordat de olieprijs hersteld gingen de afzetprijzen omhoog. Dit werd maandag 30 januari 2017 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afzetprijzen
Gemiddeld lagen de prijzen die fabrikanten voor hun producten vragen in de laatste maand van 2016 ongeveer 5,4 procent hoger dan dezelfde maand een jaar geleden. Deze buitengewoon sterke stijging was het gevolg van twee maanden met een vrij kleine stijging in de afzetprijzen. Voor deze periode gingen de afzetprijzen van maart 2013, toen de economische crisis volop merkbaar was, tot en met medio 2016 vrijwel onophoudelijk naar beneden.

Werk in de industrie
Volgens het CBS is vertrouwen van ondernemers in de industrie in januari verder gestegen. Het ondernemersvertrouwen in deze sector is uitgegroeid tot het hoogste niveau sinds de maand maart in 2008. De orderportefeuille van veel ondernemers in de industrie ziet er beter uit dan de afgelopen periode. Daarom is het vertrouwen in de toekomst toegenomen. Dit zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de sector en de werkgelegenheid binnen de industrie.

Vacatures in de industrie
Op dit moment is al goed merkbaar dat binnen de industrie meer techneuten zoals onderhoudsmonteurs en servicemonteurs worden gevraagd. De industriële automatisering is in volle gang en dat levert nog meer werk op. Ook technische uitzendbureaus merken dit in een stijgende vraag van bedrijven die vacatures voor technisch personeel bij hun uitzetten. Een hoop vacatures blijkt echter moeilijk invulbaar wegens een tekort aan ervaren technische krachten.