S&P: Nederlandse huizenmarkt trekt vanaf 2015 aan

Standard & Poor’s is een kredietbeoordelaar die regelmatig verwachtingen uitspreekt over de markt. Donderdag 5 februari 2015 maakte het ratingbureau haar kwartaalrapport over de Europese huizenmarkt bekend. Hierin worden ook verwachtingen uitgesproken over de Nederlandse huizenmarkt. Volgens S&P zijn de berichten over de huizenmarkt in Nederland positief.

Hierdoor zal in de komende tijd een groei plaatsvinden in de huizenmarkt. Door de verbeterde  economische situatie van veel huishoudens in Nederland zal er meer vertrouwen in de woningmarkt komen. De verbeteringen op de arbeidsmarkt zoals de vermindering van de werkloosheid zijn ook belangrijke elementen van de economie die voor een opleving van de woningmarkt kunnen gaan zorgen. Woningen worden daarnaast betaalbaarder voor veel mensen. Dit komt onder andere door de lage rente die consumenten moeten betalen voor een hypotheek.

In 2014 zijn de woningprijzen in Nederland met 0,9 procent gestegen. In dit jaar nam de woningverkoop toe met 39 procent tot een totaal van 153.000 verkochte woningen. Dit kwam onder andere door het economisch herstel. In 2015 verwacht Standard & Poor’s een prijsstijging van gemiddeld 1,5 procent voor woningen in Nederland. In 2016 verwacht dit bureau een stijging van de woningprijzen van 2,5 procent.

Reactie van Technisch Werken
Het gaat aardig goed met de woningmarkt in Nederland. Toch is het nu nog te vroeg om van een structureel herstel te spreken. Veel mensen ervaren nog niet de economische zekerheid waarover door S&P wordt gesproken. De arbeidsmarkt trekt wel aan maar dit is niet voor alle functies en branches het geval. Grote fabrieken en bouwbedrijven hebben het nog moeilijk en nemen nauwelijks personeel aan. In plaats daarvan worden er nog regelmatig personeelsleden in de bouwsector ontslagen. De economie is nog onvoldoende hersteld. De onzekerheid in de eurozone zorgt er voor dat veel mensen de ‘kat uit de boom kijken’ met betrekking tot hun eigen economische situatie.