Nieuw apparaat voor snellere controle diabetici

In de gezondheidssector worden regelmatig nieuwe machines en apparaten bedacht. Het is jammer dat deze technologische ontwikkelingen niet zoveel aandacht krijgen in de media. Veel mensen hebben namelijk baat bij de machines en apparaten die worden gemaakt in de machine-industrie voor de gezondheidssector. Zo is onlangs bekend geworden dat er een nieuwe machines is ontwikkeld waar diabetici baat bij hebben. Door de machine kunnen artsen in de toekomst veel sneller standaardcontroles bij suikerpatiënten uitvoeren. Dit komt doordat een mobiel apparaat in de toekomst de taken van een dokter voor een groot deel kan overnemen. 

Diabetesstation
Het nieuwe apparaat wordt ook wel Diabetesstation genoemd en is bedacht door hoogleraar interne geneeskunde Eric Sijbrands van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In het apparaat worden de gegevens over de patiënt ingevoerd. Dit maakt het mogelijk dat het Diabetesstation de patiënt met behulp van een vingerafdruk plus een code kan herkennen. Nadat het apparaat de patiënt heeft ‘herkend’ worden door datzelfde apparaat een aantal vragen gesteld aan de desbetreffende patiënt. De beantwoording kan plaatsvinden door een aantal vlakken aan te raken. Er kunnen door het Diabetesstation ook verschillende kleine onderzoeken worden gedaan. Hierbij kan men denken aan een voetscan, een foto van het netvlies of een bloeddrukmeting. Deze informatie wordt opgeslagen zodat de behandelaar het kan gebruiken. Als er uit de metingen iets naar voren komt dat een reden is voor bezorgdheid kan het apparaat ook een alarm doorgeven aan de arts.

Het Diabetesstation kan gebruikt worden in acht tot tien verschillende talen. Verder is het apparaat zo ontwikkeld dat ook mensen die niet kunnen lezen de mogelijkheid hebben om het Diabetesstation te gebruiken.