Earth Hour zaterdag 25 maart 2017 voor duurzaamheid

Wereldwijd worden verschillende acties ondernomen om energie te besparen. Er zijn veel structurele oplossingen zoals het benutten van hernieuwbare energiebronnen. Naast deze structurele aanpassingen in het energiebeleid worden ook jaarlijkse kortstondige acties gehouden. Deze acties kunnen regionaal zijn maar ook mondiaal zoals Eart Hour. Deze actie wordt jaarlijks gehouden en is een initiatief van het Wereldnatuurfonds (WNF).

Earth Hour
Het Wereld Natuurfonds heeft met de actie Earth Hour mensen wereldwijd gevraagd om zaterdag 25 maart 2017 alle lichten een uur lang uit te zetten. De actie begon om 20.30 en duurt tot 21.30. Wereldwijd werd aan de oproep van het WNF gehoor gegeven. Veel burgers deden mee maar ook attracties en prominente deden tijdelijk hun lichten uit. Het WNF spreekt in een reactie van “een enorm succes”. Dit succes werd ook duidelijk door de berichtgeving op sociale media.

Doel van Earth Hour
Het doel van Earth Hour is duidelijk maken dat burgers, bedrijven, overheidsinstellingen en andere organisaties bezorgd zijn over de toekomst van de aarde. Earth Hour 2017 begon bij de eilandstaten in de Stille Zuidzee. Vanaf deze eilandstaten ging de actie vierentwintig uur lang over de gehele aarde in verschillende tijdszones. Dit ging net zo lang door totdat men weer bij het beginpunt uit kwam.

Toonaangevende gebouwen
In totaal deden volgens de natuurorganisatie wereldwijd bezienswaardigheden in 172 landen mee met de actie.
Zo deden de Akropolis in Athene, Big Ben in Londen en het Times Square in New York mee aan Earth Hour. Ook in Nederland deden een aantal toonaangevende gebouwen mee aan Earth Hour. Hier namen de Domtoren in Utrecht, de Martinitoren in Groningen en de Nieuwe Kerk in Amsterdam deel aan de actie van het WNF. In 2017 vond het Nederlandse ‘switch off’-moment voor deze actie voor de tweede keer plaats in het Vredespaleis in Den Haag.