Apparaat dat huidkanker kan opsporen wint James Dyson Awards 2017

Kanker is een wereldwijd probleem, vrijwel elke familie heeft te maken gehad met deze ernstige ziekte of krijgt er mee te maken. Er zijn echter verschillende soorten kanker en de behandelingen en opsporing van kanker is vaak lastig en complex. Naast het voorkomen van kanker is het ook belangrijk dat kanker zo snel mogelijk wordt opgespoord bij een patiënt. Als kanker namelijk in een vroeg stadium wordt opgespoord kan het vaak effectiever worden genezen dan wanneer men kanker pas laat ontdekt. Het goede nieuws is dat er wereldwijd experts bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe machines en apparaten om kanker op te sporen en te genezen. De James Dyson Awards 2017 gaat naar een voorbeeld van een dergelijk apparaat. De sKan krijgt de James Dyson Awards 2017 omdat het apparaat in staat is om huidkanker in een vroeg stadium op te sporen.

De sKan tegen huidkanker
Medische studenten van de McCaster Universiteit in Canada hebben de sKan ontwikkeld. Dit is een apparaat dat melanomen vroegtijdig kan opsporen door warmtemetingen op de huid. Kankercellen hebben een hogere metabolische snelheid dan normale weefselcellen. Dat zorgt er voor dat kankerweefsel sneller warm zal worden dan gewoon weefsel dat geen kankercellen bevat. Doormiddel van nauwkeurige temperatuursensoren kan de sKan de weefselgebieden lokaliseren die sneller warm worden dan de normale weefselcellen. De resultaten van de sKan zullen moeten worden beoordeeld door een medisch arts. Tijdens deze boordeling zal de arts moeten concluderen of nader onderzoek nodig is. Er zijn momenteel al meerdere apparaten die worden gebruikt voor het opsporen van huidkanker maar de sKan is een stuk goedkoper dan de reeds bestaande dure alternatieven.

Prijzengeld voor de sKan
Door het winnen van de prijs hebben de studenten een bedrag van 30.000 pond ontvangen. Dat bedrag zal door het ontwerpteam worden gebruikt om het ontwerp van de sKan verder te verbeteren. Deze verbetering is nodig om er voor te zorgen dat het apparaat voldoet aan de normen die zijn vastgelegd door de Amerikaanse Food and Drug Administration.

James Dyson Award
De James Dyson Award wordt gebruikt om jonge designers, productontwikkelaars en ingenieurs te stimuleren om nieuwe en betere manieren te bedenken en oplossingen te ontwikkelen voor een bepaald probleem. Hierbij komt onder andere research en development aan de orde, dit wordt in het Nederlands ook wel onderzoek en ontwikkeling genoemd. De wereld kan niet zonder research & development omdat er voortdurend nieuwe vraagstukken en problemen ontstaan. Ook is voor veel ernstige ziektes nog steeds geen duurzame effectieve medicatie of apparatuur ontwikkeld. De sKan is een voorbeeld van innovatie voor de toekomst. De gezondheidssector kan dit soort projecten goed gebruiken.