Nederlandse industrie produceert meer in 2017?

Het gaat steeds beter met de Nederlandse economie. Dat blijkt niet alleen uit de ontwikkelingen op arbeidsmarkt en de woningverkopen, ook met de industrie gaat het beter. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft maandag 9 januari 2017 cijfers bekend gemaakt over de productie van de Nederlandse industrie. Hierbij werden cijfers benoemd over de maand november van 2016. In deze maand lag de productie in de Nederlandse industrie 2,9 procent hoger in vergelijking met een jaar geleden.

Het CBS geeft aan dat deze nieuwe stijging er voor zorgt dat de industriële productie in Nederland nu al veertien maanden op rij aan het stijgen is in vergelijking met de productie in deze sector een jaar eerder. In de maand oktober van 2016 steeg de gemiddelde dagproductie in de industrie nog met 0,4 procent. De maand november laat een steviger groeicijfer zien. Dat schept ook hoop voor 2017. Zal de productie in 2017 nog verder toenemen in Nederland?

Misschien moet men dit per sector bekijken. Met name de elektrische-apparatenindustrie liet een duidelijke stijging zien in de productie. In deze sector was een stijging merkbaar van tien procent. Daarnaast deden ook andere productiesectoren het goed. Hierbij kan je denken aan sectoren die zich bezig houden met de  productie van de transportmiddelen. Ook de chemische industrie deed het goed evenals de industrieën waar producten worden gemaakt van rubber en kunststof. In de machine-industrie werd ook een groei getoond. Dat is een goed teken voor de metaalindustrie en de werktuigbouwkunde.