Nederlandse industrie groeit aan het einde van 2014 en begin 2015

De industrie in Nederland maakt een aardige groei door. Deze groei is op dit moment 0,6 procent hoger dan de productie in de industrie in het jaar 2013. Dit blijkt uit cijfers  die afkomstig zijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De aardolieproductie en de farmaceutische industrie produceerden meer maar er zijn ook tegenvallende berichten uit de industrie. De industrie die het meest tegenvalt is de tabaksindustrie. Dit komt onder andere door het sluiten van een groot deel van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom. De farmaceutische industrie en de aardolie-industrie produceerden beiden meer dan 15 procent meer dan in de maand november 2013.

Industrie in Duitsland
Ook over de ontwikkelingen in de Duitse industrie werden op vrijdag 9 januari 2015 cijfers bekend gemaakt. Deze werden gepubliceerd door het  Duitse ministerie van Economische Zaken. De cijfers van de Duitse industrie vielen een beetje tegen. De Duitse industriële sector maakte een krimp door in de maand november 2014. Dit was de eerste krimp in drie maanden die de Duitse industrie doormaakte. De productie daalde in de maand november met 0,1 procent ten opzichte van de maand oktober. Economen hadden echter een groei voorspeld van 0,3 procent.

Duitsland is de grootste economie van Europa. In dit land zijn verschillende industriële bedrijven gevestigd. Duitsland had echter een lastige zomerperiode. Hierdoor ging de Duitse industriële productie met 0,5 procent omlaag. Deze daling is voor een deel toe te schrijven aan een lagere energieproductie.

De Duitse export doet het ook nog niet goed. In deze sector nam de uitvoer van producten af met 2,1 procent. Door Duitsland werd vooral minder geëxporteerd naar landen buiten de Europese Unie. Door de politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne staan de handelsbetrekkingen tussen Europa en Rusland verder onder druk. Duitsland merkt de economische gevolgen van de politieke spanningen in de afname van de export naar Rusland.

Reactie van Technisch Werken
Wereldwijd is de samenwerking tussen landen van groot belang voor het economisch rendement van elk land afzonderlijk. Als er landen zijn die onderling politieke spanningen hebben merken andere landen daar de gevolgen van. In dit geval wordt Duitsland hard geraakt. Dat is vooral jammer voor al die mensen die hierdoor mogelijk hun werk kunnen kwijtraken. Rusland wordt echter nog harder getroffen door deze situatie dan alle andere landen omdat Rusland in een politiek en economisch isolement dreigt te raken.