De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wordt verantwoordelijk gehouden voor de aardbevingen die in Groningen plaatsvinden rondom de gaswinning. De huizen in het zogenoemde bevingsgebied lopen schade op ten gevolge van het zakken van de bodem. Deze schade kan uiteenlopend zijn. Veel voorkomende problemen zijn scheuren in de muren.
De NAM heeft beloofd deze svhade te vergoeden. Dat dit veel geld zou gaan kosten was duidelijk. De NAM heeft tot en met het jaar 2016 al meer dan 1 miljard euro uitgekeerd aan woningeigenaren en andere gedupeerden in het aardbevingsgebied in Groningen. Dit geld is bedoeld voor het herstellen van de schade. Ook is een deel van het bedrag geïnvesteerd in versteviging. Verder heeft de NAM geld besteed aan preventie en onderzoek. De 1 miljard euro schept verbazing een paar jaar geleden dacht men nog dat de svhade ongeveer 250 miljoen euro zou bedragen. Dit bedrag werd ook opgenomen in het bestuursakkoord voor Groningen dat een paar jaar geleden werd gesloten.
Medio 2016 zijn er bijna 75.000 schademeldingen ingediend bij de NAM. Het bedrijf heeft in Groningen na de aardbeving in totaal 61 huizen opgekocht. Daarvan zijn inmiddel twaalf gesloopt. De NAM heeft een huis doorverkocht. De helft van de woningen die de NAM had gekocht hadden naast aardbevingsschade overigens ook mankementen vanwege achterstallig onderhoud. Het Dagblad van het Noorden maakte deze gegevens bekend. Dit Dagblad wordt veel gelezen in de provincie Groningen. Daarom besteed het dagblad ook veel aandacht aan de gaswinning en de aardbevingen die daardoor ontstaan.
In de maand september werd bekend gemaakt dat de NAM 400 banen gaat schrappen vanwege de lage gasprijs. Hierdoor krijgt de NAM te weinig geld binnen. De NAM merkt dat gas niet de duurzame oplossing is voor de energievoorziening van Nederland. Daarom is het bedrijf bereid om mee te werken aan een alternatieve energievoorziening. Hierbij kan men denken aan hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.