Gascentrales moeten dicht in 2035 aldus milieudefensie

In Nederland worden naast kolencentrales ook gascentrales gebruikt om elektriciteit op te wekken.  Deze gasgestookte energiecentrales zijn minder vervuilend dan kolencentrales daarom gaat de aandacht van de Nederlandse overheid vooral uit naar het sluiten van kolencentrales.  Milieudefensie vindt echter dat ook de energiecentrales die gasgestookt zijn ook gesloten moeten worden in de komende jaren. Volgens de milieuorganisatie moeten de gascentrales uiterlijk in 2035 dicht.

Milieudefensie maakte deze ‘eis’ bekend op zaterdag aan het kabinet. Milieudefensie kan rekenen op de steun van andere milieuorganisaties zoals Greenpeace en Urgenda. Het kabinet zal de duurzaamheidsdoelen in Nederland flink moet aanscherpen volgens milieudefensie. Er werd eerder al bekend gemaakt dat er tien kolencentrales gesloten zullen worden in Nederland maar dat is volgens de milieuorganisatie niet voldoende. Nederland heeft het streven om in 2050 volledig op duurzame energie te draaien maar dat is “te weinig ambitieus”, volgens Donald Pols de directeur van Milieudefensie. Milieudefensie wil dat in 2035 alle fossiele energiebedrijven gesloten zijn. Ook de gascentrales moeten dan  gesloten zijn volgens de organisatie.

Op dit moment zijn er in Nederland 27 gasgestookte centrales. Deze centrales waren tot voor kort goed voor het leveren van de helft van de elektriciteit van Nederland. Het kabinet heeft nog geen concrete plannen om gascentrales daadwerkelijk te sluiten.