Meer geld voor persoonlijke begeleiding werklozen in Nederland in 2017

De Nederlandse overheid wil dat werklozen effectiever worden begeleid naar werk. Niet alle werklozen kunnen op dezelfde manier naar werk worden begeleid. Er zijn bepaalde groepen werklozen met een WW-uitkering die het risico lopen op langdurige werkloosheid. Voor deze groepen wil het kabinet meer geld beschikbaar stellen voor persoonlijke begeleiding. Vanaf volgend jaar wordt door het kabinet ieder jaar 160 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geld komt ten goede van de dienstverlening door uitkeringsinstantie UWV.

Voor 2016 en 2017 is eenmalig een bedrag van 38 miljoen uitgetrokken voor persoonlijke begeleiding van werklozen die moeilijk aan het werk kunnen komen. Dit bedrag kwam boven op het bedrag van 100 miljoen dat reeds beschikbaar is gesteld. Volgens minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verdient dit bedrag zichzelf weer terug. Dit komt omdat er minder geld zal worden uitgegeven aan WW-uitkeringen in de toekomst. Dit maakte hij woensdag 22 juni 2016 kenbaar in de tweede kamer.

Reactie van Technisch Werken
Een enorme investering om mensen aan het werk te helpen lijkt een probaat middel maar met geld alleen kom je er zeker niet. Je moet de juiste mensen en de juiste methode hebben om mensen aan het werk te helpen. Ieder mens zal daarbij beoordeeld moeten worden en een individuele aanpak is complexer dan veel mensen denken. Sommige mensen zijn bijna niet aan het werk te helpen omdat er weinig werk is in het segment waar zij werkervaring in hebben opgedaan. Dit kan te maken hebben met automatiseringen in de landbouwmechanisatie of productietechniek. Deze aspecten kun je niet veranderen en men zal dan moeten omscholen of bijscholen. Dat kost weer extra geld en is geen garantie voor succes.