Welke bedrijven willen gas winnen in de Waddenzee vanaf 2016?

Er zijn verschillende bedrijven die interesse hebben getoond in het winnen van gas in de Nederlandse Waddenzee. Het gaat hierbij om de NAM die graag bij Ternaard in de buurt naar olie wil boren en Tulip Oil die boringen wil verrichten in de Waddenzee nabij Terschelling. Engie wil bij Schiermonnikoog boringen uitvoeren naar gas. Het bedrijf Vermilion wil bij Harlingen boringen uitvoeren evenals in Oppenhuizen en Nieuwehorne.

De bedrijven kunnen echter wel plannen hebben om boringen uit te voeren helemaal zelfstandig kunnen ze dit echter niet doen. Er is namelijk financiële steun nodig. Deze steun zou afkomstig zijn van twaalf investeerders aldus de Waddenvereniging. De Waddenvereniging wil echter met de twaalf investeerders in gesprek. Als investeerders namelijk beweren dat ze groen beleggen en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) dan kan men dat niet rijmen met investeringen in boringen in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Daarom is de Waddenvereniging van plan om de twaalf investeerders te vragen om met de investeringen te stoppen.

De investeerders die interesse hebben in beleggen in de boringen in de Waddenzee zijn onder andere pensioenfondsen ABP, Zorg en Welzijn (PFZW) en Delta Lloyd. Naast deze drie grote investeerders zijn er nog negen investeerders die graag zouden investeren in de boringen in de Waddenzee. De Waddenvereniging geeft deze namen prijs in de hoop dat de investeerders van hun plannen afzien.

Reactie van Technisch Werken
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een belangrijk aspect geworden in de PR van veel bedrijven en organisaties. Bedrijven moeten milieubewust en maatschappijbewust opereren. De Waddenvereniging maakt duidelijk welke keuzes investeerders maken en daar is niets mis mee. Men kan wel zeggen dat men voor milieu en duurzaamheid is maar klopt dat beeld wel met de praktijk? Misschien dat bepaalde investeerders toch gaan nadenken over hun beslissing.