‘Samen werken voor werk’ moet meer werklozen aan een baan helpen in 2019

Een samenwerkingsverband genaamd ‘Samen werken voor werk’ moet er voor zorgen dat langdurige werklozen sneller aan een betaalde baan worden geholpen. In Nederland stonden in 2018 ongeveer 1,8 miljoen vacatures open. Dat zou betekenen dat er werk genoeg is voor de werklozen in Nederland. Toch blijkt het vooral lastig om langdurige werklozen aan een baan te helpen. Daarom gaan verschillende brancheorganisaties met elkaar samenwerken om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen.

In Nederland is de werkloosheid nog nooit zo laag geweest als in 2018 en 2019. Toch zitten er nog 1,1 miljoen mensen werkloos thuis terwijl ze wel kunnen en willen werken. Er worden in totaal vier verschillende projecten gestart. Daarmee moeten in eerste instantie honderden mensen in Nederland aan werk worden geholpen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de vaardigheden en kennis van de personen zelf.

Er zijn namelijk verschillende oorzaken waardoor langdurige werkloosheid ontstaat. Sommige mensen hebben een verkeerde beroepskeuze gemaakt of hun opleidingen voortijdig beëindigd.
Er wordt in het samenwerkingsverband ‘Samen werken voor werk’ gekeken naar maatwerk oplossingen. Daarvoor werkt een alliantie van brancheorganisaties met elkaar samen. De deelnemers aan de samenwerking vinden dat juist langdurig werklozen geholpen moeten worden. “Ze kunnen zo werkervaring opdoen die ze later weer hard nodig om aan het werk te blijven als het wat minder gaat met Nederland”, aldus Ria van ‘t Klooster van de alliantie.

Aan de andere kant staan de werkgevers die veel moeite hebben om openstaande vacatures in te vullen. Vooral in de installatietechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde staan veel vacatures open. Bedrijven proberen doormiddel van opleidingen met baangarantie zoveel mogelijk kandidaten bidden te halen voor de vacatures. Daarbij wordt steeds meer samengewerkt met opleidingsinstituten en uitzendorganisaties op de arbeidsmarkt. Door het samen werken aan een arbeidsklimaat waarin iedereen aan een baan geholpen kan worden wordt de werkloosheid aangepakt.