Nakomen levertijden is uitdaging voor industrie in 2017

De Nederlandse industrie heeft te maken met een grote opleving. Er wordt meer geproduceerd en dat zorgt er voor dat de werkgelegenheid in deze sector toeneemt. Er worden steeds meer uitzendkrachten ingeleend die als onderhoudsmonteur, operator of productiekracht worden ingezet. Desondanks heeft de industrie moeite om de productieachterstanden in te halen. De levertijd van de productie-industrie komt hierdoor in het nauw.

Cijfers van het Nevi
Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) blijkt dat de productie van de Nederlandse industrie in de maand oktober tot recordhoogte is gestegen. Dit record in het productieniveau zorgt er echter ook voor dat er steeds vaker een tekort ontstaat aan personeel. Ook het tekort aan materialen en grondstoffen neemt toe in de industrie.

De bedrijvigheid in de industrie wordt onder andere gevisualiseerd door de inkoopmanagersindex. Deze index steeg van 60 in september naar 60,4 in oktober. Dit is volgens de Nevi de op één na hoogste stand sinds het begin van de metingen in 2000. In de maand februari van 2011 werd de hoogste stand gemeten. Een indexcijfer boven de 50 maakt duidelijk dat er een groei is en een cijfer onder de 50 op deze index maakt duidelijk dat er sprake is van een krimp.

 De Nevi benoemt dat er behoorlijk veel nieuwe orders zijn in de industrie. Ook de werkgelegenheid in deze sector is gestegen naar een recordniveau. De levertijden maken de sterkste toename door in de afgelopen tien jaar.

Tekort aan vakmensen in industrie
Het tekort aan ervaren vakkrachten in de industrie neemt toe. Dat geeft ook hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven aan in een toelichting. De Nederlandse industrie heeft volgens hem in 2017 een enorme behoefte aan goede vakmensen.

Daarbij wordt opgemerkt dat ook in de bouwsector sprake is van een tekort aan personeel. Verder is in de installatietechniek sprake van een nijpend tekort aan technische specialisten zoals installatiemonteurs en elektromonteurs. Dit tekort zorgt er voor dat veel installatiebedrijven en andere technische bedrijven ook uitzendbureaus inschakelen voor het vinden van gekwalificeerd technisch personeel. Ook uitzendbureaus kunnen echter ondanks hun grote netwerken in de techniek maar moeizaam ervaren vakkrachten vinden.