China investeert in technologie voor gezichtsherkenning in 2017

Het Chinese bedrijf Face++ is gespecialiseerd in de ontwikkeling van technologie voor gezichtsherkenning. Dit bedrijf heeft tijdens een investeringsronde een fors bedrag weten binnen te halen. In totaal zou een bedrag van ruim 400 miljoen euro zijn opgehaald door Face++. Dat bedrag is een record bedrag dat een bedrijf heeft weten te ontvangen voor de ontwikkeling van apparatuur voor gezichtsherkenning. Er zijn verschillende bedrijven die aan de investeringsronde van Face++ deelnemen. Zo doet onder andere het China VC Fund mee aan de investering. Dit is het investeringsfonds van de Chinese overheid. Naast het China VC Fund doet ook elektronicaproducent Foxconn mee aan de investeringsronde. Dat bericht werd woensdag 1 november 2017 bekend gemaakt door de lokale nieuwssite Yicai Global.

Gezichtsherkenning in China
Gezichtsherkenning is een technologie waar verschillende Chinese bedrijven zich intensief mee bezig houden. In China is de technologiesector waarin men werkt aan gezichtsherkenning een snelgroeiende sector. In grote steden in China werkt men met beveiligingscamera’s die uitgerust zijn men systemen waarmee gezichten kunnen worden herkend. Dat zorgt er voor dat criminelen en verdachten kunnen worden opgespoord. Dit zou de veiligheid van China bevorderen.

Sociale kredietscore
Er zijn echter ook mensen die bang zijn dat China door de technologie van gezichtsherkenning zal uitgroeien tot een gedigitaliseerde surveillancestaat. Deze mensen lijken wel gelijk te krijgen als je kijkt naar de ambities van China in 2020. Dan wil de overheid van China burgers een zogenaamde “sociale kredietscore” geven. In een speciale omgeving wordt bijgehouden of mensen gehoorzaam zijn aan de wet en hoe ze zich gedragen op hun werk. Ook wordt in de sociale kredietscore duidelijk inzichtelijk gemaakt hoe de financiële gesteldheid is van de mensen.

Technologiebedrijven en startups
Technologiebedrijven in China zullen ook aan dit systeem meewerken. Zo zullen ze de gegevens die ze verzamelen over mensen doorsturen naar centrale overheidsdatabases. Fintechbedrijven en startups zullen zo ook hun bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een grotere controle van de staat op haar burgers. In China wordt overigens anders gedacht over privacy dan in de meeste Westerse landen. Zo zijn er in China geen strenge privacyregels die data-uitwisseling tussen bedrijven en overheden verbieden.

Slimme steden in China
Op dit moment werkt Face++ samen met lokale overheden om technologie te implementeren in stedelijke gebieden. Zo zouden zogenaamde ‘slimme steden’ moeten ontstaan. Er is echter nogal wat nodig om deze steden te ontwikkelen. Hierbij kan men denken aan internet of things waarbij apparaten doormiddel van een internetverbinding op elkaar zijn aangesloten. Ook domotica en andere vormen van automatisering van woningen en gebouwen behoren tot de ‘inventaris’ van ‘slimme steden’. Face++ kan deze technologie echter niet allemaal alleen ontwikkelen. Daarvoor kan het bedrijf ook de innovatieve slagkracht gebruiken van andere bedrijven die bijvoorbeeld aan research & development doen. Face++ werkt ook samen met verschillende elektronicabedrijven zoals Lenovo.