Tesla gaat nieuwe autofabriek bouwen in China vanaf 2017

Tesla een toonaangevende producent van elektrische auto’s gaat waarschijnlijk een nieuwe autofabriek in China onderbrengen. The Wall Street Journal heeft aangegeven dat Tesla bijna een overeenkomst over de bouw rond heeft met China. De fabriek van Tesla zal waarschijnlijk worden ondergebracht in de zogenoemde vrije handelszone van Shanghai.

De keuze voor het bouwen van een fabriek in China is onder andere van strategisch belang. China is een echte groeimarkt als het gaat om elektrische auto’s. Grote steden van China hebben last van slechte luchtkwaliteit en dat is voor aan groot deel te wijten aan de emissie van uitlaatgassen van auto’s. Daarom zijn elektrische auto’s een belangrijke oplossing voor het leefklimaat van Chinese burgers. Naast een strategische keuze is het ook een economische keuze van Tesla om de fabriek in China te bouwen. De productiekosten in China liggen lager. Dat komt onder andere omdat de lonen in China lager liggen dan de lonen in Westerse landen. Daardoor zou het voordelig zijn om elektrisch aangedreven voertuigen te produceren in het Aziatische land.

Het bericht dat Tesla een autofabriek wil bouwen in China is niet onverwacht. Eerder had Tesla al aangegeven dat ze werk zou maken van het onderbrengen van een productielocatie in China. Destijds beloofde Tesla voor het einde van het jaar met concretere plannen te komen.