Eerste dubbeldekker-bus neemt deel aan Nederlands openbaar vervoer op 1 november 2017

Op 1 november 2017 werd de eerste dubbeldekker-bus in het Nederlandse openbaar ingezet. De dubbeldekker maakte op woensdagochtend haar eerste testrit in de stad Emmen. Toen deze testrit succesvol was verlopen werd de dubbeldekker direct ingezet in de dienstregeling.

Qliner
De Qliner is van vervoersbedrijf Qbuzz en wordt ingezet op het traject Emmen-Groningen. De dubbeldekkerbus heeft in totaal 85 zitplaatsen. Verder heeft de dubbeldekker ook nog een wifi netwerk beschikbaar en zijn er usb-aansluitingen. Gedeputeerde Henk Brink heeft aan RTV Drenthe bekend gemaakt dat de Qliner over alle technologie beschikt om reizigers comfortabel te vervoeren. Daarnaast rijden de reizigers over het mooiste stukje Hondsrug en dat moet volgens de gedeputeerde een beleving zijn.

Vervoer met dubbeldekkers
De
dubbeldekkers kunnen meer passagiers vervoeren en dat is nodig om het groeiend aantal reizigers aan te kunnen. In totaal zal het project de provincie een bedrag van zes miljoen euro gaan kosten. De luxe dubbeldekkers zorgen er echter niet voor dat mensen die gebruik maken van deze bussen meer moeten gaan betalen. Vervoer in de dubbeldekkers kost namelijk even veel als vervoer in een normale bus. Voor het traject van Emmen naar Groningen zal een reiziger ongeveer tien euro moeten betalen.

OV-consumentenplatform
Het OV-consumentenplatform was ook aanwezig tijdens de testrit van de dubbeldekker. Tijdens de rit controleerden de leden van het OV-consumentenplatform de bus op eventuele tekortkomingen. De woordvoerder van het OV-consumentenplatform geeft aan dat de nieuwe dubbeldekker nog niet helemaal geschikt is voor blinden en slechtzienden. De stopknoppen zijn niet makkelijk te vinden en verder is er geen brailleschrift. Qbuzz neemt de feedback serieus en zegt in een reactie dat ze wil kijken naar oplossingen voor deze groep passagiers. In de komende vier weken zullen nog vier Qliner dubbeldekkers in Drenthe worden ingezet. In totaal zullen er vijf dubbeldekkers op het traject worden ingezet. Deze worden ingezet naast de gewone lijnbussen die al in gebruik zijn. In december zal ook Connexxion dubbeldekkers in gebruik gaan nemen. Die busmaatschappij gaat in totaal achttien van dit type bussen inzetten op de lijn tussen Haarlem en Schiphol.