Vacatures in de industrie nemen toe in 2017 door banengroei

In de industrie is er sprake van een behoorlijke groei in activiteiten in 2017. Dit uit zich ook in een toename in de werkgelegenheid in de industrie. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) is er in de industrie sprake van de sterkste toename in werkgelegenheid in de afgelopen zes jaar. Dit maakte Nevi woensdag 1 februari 2017 bekend.

Werkgelegenheid in de industrie
De werkgelegenheid in de industrie is in grote mate afhankelijk van de afzet in deze sector. Hoe hoger de afzetprijzen en hoe hoger de afzet in zijn totaliteit hoe meer productie er wordt gedraaid. Als de productie wordt verhoogd is er vaak ook meer behoefte aan personeel. Er worden meer vacatures uitgezet door industriële bedrijven. Dit doen deze bedrijven op hun eigen website, vacaturebanken, job boards en andere vacaturewebsites.  Ook worden uitzendbureaus betrokken bij de zoektocht naar ervaren personeel. Het personeel blijkt hard nodig om aan de steeds meer toenemende vraag van klanten te kunnen voldoen.

Automatisering in de industrie
Robotisering en andere vormen van industriële automatisering zijn in opmars. Dat zorgt er voor dat veel bedrijven de productiedruk ook op gaan vangen met machines en daardoor niet alleen meer personeel nodig hebben om de orders van klanten succesvol en snel af te ronden. Door de automatisering in de industrie neemt de vraag naar productiekrachten en operators af maar de vraag naar ervaren onderhoudsmonteurs, inbedrijfstellers en storingzoekers juist toe.

Ook PLC-programmeurs en specialisten op het gebied van SCADA zijn noodzakelijker geworden voor de optimalisering van de productieprocessen binnen bedrijven in de industrie. Bedrijven kunnen met al deze industriële automatisering hun lean management en lean processen beter aansturen en monitoren. De kans op fouten wordt daardoor verkleind. Ook neemt het afval af als men de lean principes goed doorvoert binnen een organisatie. Dat bespaard tijd, geld en grondstoffen en zorgt daardoor voor een gunstiger bedrijfsresultaat. Voor experts op het gebied van maintenance management en industrieel onderhoud ontstaat er ook meer werk. Vacatures voor specialisten nemen toe ten opzichte van de vacatures voor eenvoudige uitvoerende functies in de productieomgeving.

Ontwikkelingen voor de industrie in 2017
De industrie kan in 2017 last krijgen van de duurdere inkoopprijzen. Daarvoor heeft de Nevi gewaarschuwd. Deze waarschuwing is niet onlogisch omdat de prijzen voor olie weer in de lift zitten en ook de staalmarkt toont herstel. Voor veel bedrijven is olie of staal een belangrijke grondstof voor producten en machines. Hogere grondstofprijzen zorgen er voor dat de producten van de fabrikanten ook tegen hogere verkoopprijzen op de markt worden gezet. Deze ontwikkeling zou op termijn de vraag naar bepaalde producten kunnen drukken. Nederlandse producenten zijn echter wel optimistisch over de groei in 2017.

Amerika is echter nog wel een land waar men met bezorgdheid naar kijkt. Donald Trump, de nieuwe president van Amerika, wil de industrie van Amerika beter beschermen tegen buitenlandse producenten. Trump overweegt om de inportheffingen te verhogen als bedrijven producten in het buitenland maken voor de Amerikaanse markt. Daardoor kunnen producten uit Nederland en andere Europese landen in verhouding tot in Amerika geproduceerde producten wel aardig prijzig worden op de Amerikaanse markt. Dit kan er voor zorgen dat de vraag in Amerika naar Nederlandse producten afneemt waardoor Nederlandse industriële bedrijven het minder druk gaan krijgen.