Moeten EU burgers in 2019 gaan betalen voor hun spaargeld?

Het is de schrik van alle mensen die sparen: spaargeld gaat niets meer opleveren maar zelfs geld kosten. De kans is groot dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. De Europese Centrale Bank is ontevreden over het lage inflatiepercentage in Europa. Daarom worden nieuwe maatregelen niet uitgesloten. We waten uit het verleden wat de ECB onder deze maatregelen verstaat, namelijk een lagere rente. Afgelopen week heeft de ECB hierover nog geen concrete beslissing genomen maar de ECB maakt wel duidelijk dat in september 2019 wellicht nieuwe maatregelen zullen volgen om de Europese economie en de inflatie te bevorderen.

De ECB wil dat mensen meer geld gaan uitgeven. Als mensen veel geld uitgeven behalen bedrijven meer omzet en winst en gaat de economie vooruit. Ook de overheid behaalt dan meer belasting op de producten en diensten die verkocht worden. De ECB wil dat mensen niet gaan sparen maar juist geld gebruiken om diensten en producten aan te schaffen en zal daarom waarschijnlijk de spaarders gaan treffen met de nieuwe maatregelen. Als de depositorente die nu al op -0,4 staat nog lager wordt moeten banken nog meer geld gaan betalen als ze geld gaan uitstallen bij de centrale bank van Europa.

Omdat banken voor nul procent rente kunnen lenen is de kans groot dat het onderbrengen van geld bij banken in de toekomst ook geld zal gaan kosten. Mensen die sparen krijgen dan te maken met meer kosten terwijl ze vaak ook al vermogensbelasting moeten betalen. Dit is dus niet alleen het geval bij burgers maar ook bij bedrijven en overheden. Landen die veel schulden willen maken worden op dit gebied gefaciliteerd en de landen die zorgvuldiger met hun geld zijn omgesprongen zullen de rekening voor dit beleid moeten gaan betalen. Dit zal voor veel onvrede en onrust zorgen in Europa. Ook in Nederland zullen veel spaarders ontevreden worden over het beleid dat waarschijnlijk in september 2019 zal worden doorgevoerd.