Shell had winstdaling in tweede kwartaal 2019

Shell heeft bekend gemaakt dat haar winst in het tweede kwartaal van 2019 aanzienlijk is afgenomen. In dit kwartaal heeft het olieconcern 3 miljard dollar bijgeschreven. Dat is omgerekend ongeveer 2,7 miljard euro. Deze winst lijkt aanzienlijk maar is in feite een halvering. De lagere winst van het bedrijf heeft volgens de Nederlands-Britse multinational te maken de lagere olie- en gasprijzen.

Toch kwam de winsthalvering voor veel analisten als een verrassing. De gasafdeling van Shell heeft in het tweede kwartaal slechte resultaten geboekt. Dit heeft een nadelig effect op het totale resultaat van het olie en gasbedrijf. In totaal daalden de inkomsten uit gas met ongeveer zestig procent. Daardoor daalden de feitelijke inkomsten van 3,3 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2018 naar 1,3 miljard dollar in dezelfde periode van 2019.

Het bedrijf Shell is het laatste Europese olie- en gasbedrijf dat haar cijfers over dit kwartaal bekend heeft gemaakt. Verschillende andere bedrijven met een groot marktaandeel in de olie- en gasmarkt hebben ook minder winst weten te behalen ten opzichte van de verwachtingen. Ook hierbij zijn de dalende energieprijzen een belangrijke oorzaak.