De lonen in Nederland stijgen beperkt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dinsdag 24 september 2013 cijfers bekend gemaakt over de loonstijging in Nederland. Volgens het CBS zijn de cao-lonen inclusief bijzondere beloningen het afgelopen kwartaal 1,3 procent gestegen ten opzichte van de hoogte van de lonen in 2012. In deze salarisverhogingen zijn onder andere toeslagen en eindejaarsuitkeringen verwerkt omdat deze onder bijzondere beloningen vallen. Een loonstijging in crisistijd lijkt natuurlijk mooi. Je zou bijna vermoeden dat de koopkracht zou stijgen per hoofd van de bevolking maar deze stijging komt echter onder de inflatie uit. Het is volgens het CBS al het derde jaar dat de inflatie hoger is dan de loonstijging.
Inflatie
Het tweede kwartaal van 2013 kwam de inflatie uit op 2,7 procent. Met een stijging van de lonen met 1,3 procent hebben mensen minder te besteden. Het CBS heeft voor haar conclusie 64 procent van de cao’s gebruikt. Een groot deel van de werknemers in Nederland vallen onder een cao. In totaal zijn dat ongeveer acht van de tien medewerkers.
Reactie Technisch Werken
De koopkracht neemt af. Uit de gegeven van het CBS blijkt dat werknemers minder stijgen in hun salaris ten opzichte van de inflatie. Met de nieuwe maatregelen van het Kabinet in het verschiet zal de koopkracht het komende jaar niet stijgen. Daarmee bereikt het Kabinet het tegenovergestelde van wat ze wil bereiken. Mensen zullen namelijk zuiniger gaan leven. De uitgaves worden beperkt en met name de aanschaf van luxe goederen wordt uitgesteld. Ook de aanschaf van woningen wordt beperkt. Wanneer mensen meer bestedingsruimte hebben kunnen ze ook meer geld gaan investeren. Met de huidige plannen wordt dat moeilijk.