Leegstand utiliteit in Amsterdam gedaald in 2017

In Amsterdam staan minder kantoren leeg in 2017. De leegstand is namelijk aanzienlijk gedaald vanwege de stijgende vraag naar kantoorruimte in de stad. In een rapport heeft Vastgoedadviesbureau CBRE de ontwikkeling met betrekking tot de leegstand van utiliteit in negen grote Europese steden naast elkaar neer gezet. Volgens het bureau heeft Amsterdam in 2017 het beste gepresteerd. Aan het einde van 2016 stonden er in de Nederlandse hoofdstad meer kantoren leeg dan aan het einde van 2017. In 2016 kwam het percentage leegstand onder kantoren nog uit op 11 procent nu is dat inmiddels 8 procent geworden. Het jaar 2017 is nu het derde jaar op rij waarin de leegstand afneemt in Amsterdam.

Utiliteitscomplexen
Het aantal kantoren neemt af. Dit heeft een aantal verschillende oorzaken. Aan de ene kant gaat het economisch beter met Nederland waardoor er meer vraag is naar kantoorruimten. Aan de andere kant is er sprake van veel verbouwingen van utiliteitscomplexen. Deze kantoorcomplexen worden namelijk regelmatig omgebouwd tot nieuwbouwwoningen. Het aantal nieuwe kantoren en andere utiliteitscomplexen blijft echter beperkt omdat er in deze sector nauwelijks nieuwe gebouwen worden gebouwd.

Startups en techbedrijven
Amsterdam blijkt volgens CBRE ook een interessante stad als het gaat om de vestiging van bedrijven. Volgens het bureau heeft Amsterdam een jonge beroepsbevolking die meerdere talen beheerst. Op dit gebied zou Amsterdam zich ook onderscheiden van andere steden. Bovendien zijn er in Amsterdam ook verschillende bedrijven actie in de techsector. Hierbij kun je denken aan bestaande techbedrijven zoals Uber en Netflix maar er zijn daarnaast ook veel startups actief en fintech bedrijven.