Kantoorleegstand neemt af in Amsterdam in 2019

De leegstand van kantoren neemt af in Amsterdam. Op dit moment heeft Amsterdam ongeveer 7 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte. Een groot deel van deze kantoorruimte is echter in gebruik. De afgelopen jaren werden veel kantoorruimtes in Amsterdam omgebouwd tot woningen of kregen ze een andere bestemming. Dat heeft er voor gezorgd dat de beschikbare kantoorruimte in de stad aanzienlijk is afgenomen.

In 2015 was er nog sprake van een leegstand van 18 procent maar in 2019 is deze leegstand afgenomen tot 8,8 procent. Daarom wil Amsterdam de komende vier jaar 500.000 vierkante meter extra kantoorruimte gaan laten realiseren. Daarmee zou de totale kantoorruimte in de hoofdstad uitkomen op 7,5 miljoen vierkante meter. Dat is een stijging van 7 procent. De bouwbedrijven krijgen het in Amsterdam nog drukker. Niet alleen de bouwbedrijven krijgen meer werk ook installatiebedrijven merken de drukte in de bouwsector. In Amsterdam moeten niet alleen meer kantoren worden gebouwd en is ook een tekort aan woningen.

De overheid heeft echter wel strenge eisen neergelegd voor de aanleg van de nieuwe kantoorruimten. Zo moeten de nieuwe kantoorpanden voldoen aan strenge eisen op het gebied van energie. De kantoorruimtes die nieuw worden gerealiseerd mogen niet worden aangesloten op het aardgasnet maar moeten duurzaam worden verwarmd doormiddel van bijvoorbeeld warmtepompen, stadsverwarming, blokverwarming of een waterstofketel.