Gemeente Amsterdam wil 500.000 vierkante meter extra kantoorruimte realiseren tussen 2019 en 2023

De komende tijd wil de gemeente Amsterdam de kantoorruimte in haar regio aanzienlijk uitbreiden. Uit de nieuwe kantoorstrategie van de gemeente komt naar voren dat de komende vier jaar de kantoorruimte in Amsterdam moet toenemen met 500.000 vierkante meter. Deze extra oppervlakte is voor extra kantoorruimte voor bedrijven die zich in Amsterdam willen gaan vestigen. De hoofdstad wil namelijk dat meer bedrijven voor Amsterdam gaan kiezen als vestigingsplaats. Er worden eisen gesteld aan de nieuwe kantoorruimtes. Deze ruimtes moeten namelijk goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer. Dat zorgt er voor dat de extra kantoorruimte niet voor meer verkeersoverlast zal gaan zorgen.

De gemeente Amsterdam heeft daarvoor de focus gelegd op een aantal gebieden namelijk de Arenapoort, Amstel III en Sloterdijk. Deze gebieden zijn goed met de trein, bus en metro te bereiken. De gemeente wil het OV-gebruik stimuleren. Daarom wil Amsterdam zo weinig mogelijk extra parkeerplaatsen laten aanleggen. Het aanleggen van extra parkeerruimte is overigens ook niet interessant omdat men liever woningen of utiliteit wil bouwen op elke vierkante meter grond die de gemeente beschikbaar heeft. De nieuwe kantoorruimten zullen overigens ook duurzaam moeten worden gebouwd. Dat betekend dat de kantoorruimten goed geïsoleerd moeten worden en dat deze ruimtes niet meer aangesloten worden op het aardgasnet.

In plaats daarvan moeten de ruimtes worden verwarmd door warmtepompen, waterstofketels of andere verwarmingsinstallaties. Wethouder Udo Kock van Economische Zaken en Zuidas van Amsterdam geeft aan dat bedrijven belangrijk zijn voor Amsterdam. Meer bedrijven betekent ook meer werkgelegenheid in de stad. Bovendien kunnen nieuwe bedrijven er ook voor zorgen dat ook andere bedrijven interesse hebben in de stad als vestigingslocatie.