Aantal woningverkopen neemt af in Nederland in derde kwartaal 2019

In een groot deel van Nederland neemt de woningverkoop af. Er is sprake van een daling in het aanbod en daarnaast zijn de meeste woningprijzen ook te hoog voor een groot deel van de woningzoekers. In het derde kwartaal van 2019 zijn in Nederland 55.100 woningen verkocht. Dat is een daling ten opzichte van 55.800 woningverkopen in 2018. Dit heeft makelaarsnetwerk Dynamis donderdag 24 oktober 2019 bekend gemaakt in regiorapportages over de woningmarkt.

Het aantal woningverkopen neemt af maar de prijzen blijven nog steeds op een exorbitant hoog niveau staan. Zo is de prijs per vierkante meter in de gemeente Amsterdam maar liefst 5.750 euro. In Veendam en Delfzijl is de prijs per vierkante meter voor een woning 1.450 euro. Dat maakt de woningprijs per vierkante meter in die regio’s het laagst. In de regiorapportages zijn alleen gemeenten met meer dan 10.000 inwoners meegenomen.

Het aanbod aan koopwoningen neemt nu ook af in kleinere gemeenten en landelijke gebieden. De afgelopen maanden heeft de sterkste aanboddaling plaatsgevonden in de provincie Groningen. Daar staat nu maar liefst een derde minder woningen te koop dan een jaar geleden. Ook in Friesland neemt het aanbod aan koopwoningen af evenals Drenthe en Zeeland. Het is duidelijk dat de woningmarkt op slot raakt. Het aanbod aan koopwoningen neemt af en dit wordt ook in de buitenste randen van Nederland gemerkt.