Kanker opsporen met een urinetest wordt mogelijk

Kanker is een ziekte waar wereldwijd mensen onder lijden. Helaas hebben veel mensen en families te maken gehad met deze ziekte en wereldwijd probeert men deze ziekte daarom te bestrijden. De kankerbestrijding kan echter het beste worden gedaan in een zo vroeg mogelijk stadium van deze ernstige ziekte. Daarom wordt er door wetenschappers vooral gekeken naar methoden die gebruikt kunnen worden om kanker op te sporen.

Wetenschappers verwachten dat er binnen een paar jaar een nieuwe test op de markt beschikbaar komt. Dit is een urinetest die kan worden gebruikt om vijftien verschillende vormen van kanker in een zeer vroeg stadium te kunnen vaststellen. Op dit moment werken wetenschappers aan de Universiteit van Twente en het VU Medisch Centrum met elkaar samen om de nieuwe testmethode te ontwikkelen. Dit heeft oncoloog Bob Pinedo bekend gemaakt aan De Telegraaf. Op zaterdag 18 november 2017 verscheen er een artikel in deze krant over de nieuwe test die ontwikkelt wordt.

De nieuwe test zorgt er voor dat er straks binnen een paar minuten duidelijkheid wordt verschaft of de persoon kanker heeft of niet. Hierdoor gaat er nauwelijks tijd verloren en kan de ziekte sneller worden ontdekt. Omdat de ziekte sneller wordt ontdekt kunnen de kankercellen ook eerder worden bestreden waardoor de schade van de kankercellen ook wordt beperkt. Verder zorgt de nieuwe test er ook voor dat het testen van kanker ook goedkoper wordt. Bovendien kunnen patiënten eerder worden behandeld waardoor ook kosten bespaard worden en bovendien ook de patiënt een grotere kans heeft om te genezen van kanker.