Laatste aardbeving in Groningen van 2014 door gaswinning?

In de nacht van maandag 29 december op dinsdag 30 december 2013 is de provincie Groningen opnieuw getroffen door een aardbeving. Deze aardbeving vond plaats om 3.37 en had kracht van  2,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag in Woudbloem in de gemeente Slochteren volgens het KNMI. RTV Noord maakte bekend dat er veel meldingen van de aardbeving waren binnengekomen. De meeste meldingen kwamen uit de stad Groningen en uit Hoogezand.

Totaal aantal aardbevingen door gaswinning
In heel het jaar 2014 zijn er tot nog toe 85 aardbevingen geweest in het noorden van Nederland die veroorzaakt zijn door het winnen van aardgas. Het overgrote deel (79 aardbevingen) vonden plaats in het gebied dat het  Groningen-veld wordt genoemd. Er waren in 2014 ongeveer 5 natuurlijke aardbevingen in Nederland. Deze vonden plaats in Gelderland en Groningen en werden waarschijnlijk niet veroorzaakt door het winnen van aardgas.

Reactie van Technisch Werken
Het winnen van aardgas gaat door in Groningen echter op minder grote schaal dan de afgelopen jaren aldus minister Kamp. Dit lijkt positief nieuws alleen is deze beslissing te laat genomen. De bodemdaling ten gevolge van de aardgaswinning in de afgelopen periode zal pas het komende jaar aan het licht komen. De effecten van aardgaswinning zijn namelijk zelden meteen merkbaar in een bodemdaling. Ook in 2015 zullen de Groningers helaas nog veel te maken krijgen met aardbevingen. Het is voor hen een onzekere periode vooral ook omdat het einde nog niet in zicht is.