Kwartaal 3 van 2016 stabiliseerde de omzet in de automotive

In het derde kwartaal van 2016 is de omzetgroei van de automotive en motorbranche gestagneerd. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015 is de omzet maar 1 procent hoger uitgevallen. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. Er zijn verschillende oorzaken die er voor zorgen dat de omzet niet hoger is uitgevallen in deze sector. Het CBS noemt als belangrijkste oorzaak het teruggelopen omzet van importeurs van nieuwe personenauto’s.

Deze omzet viel meer dan negen procent lager uit. Met name voor de zakelijke markt werden minder auto’s verkocht. Dit zou te maken hebben met het feit dat veel gunstige bijtellingsregels zijn versobert of verdwenen. Naast de automotive zijn er ook andere sectoren actief in de autotechniek. Hierbij kan men denken aan bedrijven die onderdelen voor de autotechniek verkopen. Deze sectoren maakten volgens het CBS wel een groei door maar die bleef wel achter. Ook de verkoop van bedrijfswagens nam toe op een bescheiden schaal.

Opvallend was dat de verkoop van motoren het wel goed deed ten opzichte van 2015. De omzet in deze sector steeg met 8 procent in kwartaal 3 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. Verder steeg ook de omzet van garages en andere autoservicebedrijven. Deze stijging kwam uit op ongeveer zes procent.