Hoog opgeleiden verlaten Chinese industrie vanaf 2016

Het noordoosten van China staat onder andere bekend om de industrie. Deze industrie heeft voortdurend hooggekwalificeerd personeel nodig om de bedrijfsprocessen te optimaliseren en de industrie van nieuwe technologie te voorzien. Dit is de wens van de Chinese overheid en de Chinese bedrijven. In de praktijk is echter een andere ontwikkeling zichtbaar geworden.

De industriële sector van China heeft namelijk te maken met een tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. Goed opgeleide jongeren verlaten juist de industrie in het noordoosten van China om elders op zoek te gaan naar werk dat beter betaald wordt. Ze vertrekken daarbij vooral naar andere regio’s van China om daar werk te gaan vinden. Dit maakte de Britse zakenkrant The Financial Times zondag 27 november 2016 bekend.

Er worden in totaal drie verschillende provincies van China getroffen door deze tendens. Deze provincies liggen tussen de Chinese hoofdstad Peking en Korea. Een voorbeeld van een getroffen provincie is Liaoning. In deze provincie kromp de economie in de eerste negen maanden van dit jaar met 2,2 procent. Voor China is dat een zeer sterke daling. Een dergelijke krimp van de economie heeft men in China in de afgelopen zeven jaar nergens waargenomen, in geen enkele provincie.

Het noordoosten van China bevat vooral oude industriële bedrijven die van de staat zijn of door de Chinese staat worden gesteund. De meeste nieuwe uitdagende banen komen echter niet van de overheid. Deze ontstaan in nieuwe ondernemingen die ontstaan in andere delen van China. De provincie Liaoning heeft geen aantrekkingskracht meer op jong talent. In de jaren negentig van vorige eeuw vertrokken nog 360.000 mensen naar deze provincie om daar een nieuw bestaan op te bouwen. In de periode van 2000 tot 2010 zijn meer dan twee miljoen mensen juist vertrokken uit deze regio om elders te gaan wonen en werken.