Energiebedrijf DELTA en kabinet voerden overleg op 25-11-2016

Het kabinet en de provincie Zeeland hebben op vrijdag 25 november 2016 een gesprek gehad. Dit gesprek ging over mogelijke oplossingen om het Zeeuwse energiebedrijf DELTA te ondersteunen omdat het bedrijf in financiële problemen is beland. Het gesprek tussen het kabinet en de Zeeuwse provincie werd als constructief ervaren. De planning is om op een zeer korte termijn een nieuw overleg te houden. Dit maakte het ministerie van Economische Zaken na afloop bekend.

Namens het kabinet namen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en Henk Kamp van Economische Zaken deel aan het gesprek. Deze twee ministers spraken met onder anderen de Zeeuwse gedeputeerde Carla Schönknecht. Het ministerie gaf aan dat er aan een oplossing wordt gewerkt. Verder wolden ze niets meedelen over de ontmoeting. Het energiebedrijf DELTA is eigenaar van de kerncentrale in Borssele. Deze kerncentrale draait verlies. De kerncentrale wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.  Doordat de prijs van elektriciteit momenteel erg laag is zijn de kosten voor het opwekken van elektriciteit in een kerncentrale hoger dan de opbrengst.  Zeker als men ook de kosten voor het verwerken en opslaan van het kernafval meeneemt in de berekening.

DELTA is in handen van de provincie Zeeland en negentien gemeenten in Zeeland en Noord-Brabant. De aandeelhouders hebben eerder een voorstel van het kabinet ontvangen maar dat reddingsplan werd verworpen door de aandeelhouders van DELTA. Komende week praat de Tweede Kamer over de kwestie omtrent energiebedrijf DELTA.