Uitzendbureaus zien omzet toenemen in laatste kwartaal 2016

Het gaat goed met de uitzendbranche in Nederland. In het laatste kwartaal van 2016 merkten veel uitzendbureaus een stijging in het aantal uitzenduren en daardoor een stijging in hun omzet. Uitzendbureau Randstad heeft bijvoorbeeld haar omzet ook zien groeien. Voor dit uitzendconcern vielen de eerste maanden van 2016 wel iets tegen ten opzichte van de eerste maanden van 2015. Aan het einde van 2016 werd de achterstand echter ingelopen. Het uitzendbureau verwacht dat ook in 2017 de groei in de omzet zal doorzetten.

Vierde kwartaal
In het vierde kwartaal van 2016 had uitzendbureau Randstad een omzet geboekt van 5,5 miljard euro. Dit maakte het uitzendbureau dinsdag 14 februari 2017 bekend. De omzet lag 11 procent hoger dan de omzet van het laatste kwartaal van 2015. De vergelijkbare groei per werkdag kwam uit op 7 procent. Ook in de maand januari is er sprake van een toename van ongeveer 5 tot 6 procent. De ontwikkelingen in februari lijken in eerste instantie in ongeveer de zelfde lijn te worden voortgezet.

Europese markt
Het uitzendbureau geeft aan dat de Europese markt de afgelopen maanden een behoorlijke groei heeft doorgemaakt. Met name in de landen Duitsland en Frankrijk werd veel vooruitgang geboekt. In die landen nam de omzet per werkdag met ongeveer 10 procent toe. In Spanje en Italië was ook sprake van een behoorlijke omzetgroei.  In Nederland viel die groei iets tegen, daar werd een stijging van 2 procent gemeten. In de Verenigde Staten bleven de opbrengsten ongeveer stabiel. De winst van Randstad viel lager uit vanwege de kosten voor de integratie van de bedrijven die het uitzendconcern onlangs heeft overgenomen. Ook andere eenmalige posten drukten de winst.

Nettowinst
De nettowinst van uitzendbureau Randstad kwam in het laatste kwartaal van 2016 uit op 152,6 miljoen euro. Dit bedrag ligt 13 procent lager dan in de laatste drie maanden van 2015. In heel 2016 steeg de winst van het uitzendconcern met 13 procent en kwam daardoor uit op 588 miljoen euro. De totale omzet van Randstad over 2016 was 21 miljard euro, dit is 8 procent hoger dan de omzet die werd behaald in 2015.